Blommor och bröllop går ihop som ler och långhalm. Det är nästintill omöjligt att föreställa sig ett bröllop som inte involverar blommor på ett eller annat sätt. Ofta finns det blomsterarrangemang i festsalen som gör att gästerna känner sig välkomnade på ett extraordinärt sätt och det brukar läggas mycket tid på att få ihop det. Den största buketten på bröllopen brukar dock tillhöra bruden. I Sverige och många andra länder är det tradition att bruden håller i en bröllopsbukett under vigseln och den kan komponeras på en rad olika sätt.

Några formella regler för hur en bröllopsbukett ska se ut finns det inte. Därför är det fritt fram för bruden att ta ut svängarna och välja precis vilka blommor som ska ingå i buketten. Det är dock värt att tänka på att vissa blommor kan vara svåra att få tag på om det inte är säsong för dem när bröllopet går av stapeln. Om ni exempelvis har valt ett vinterbröllop kan vissa sommarbetonade blommor saknas hos floristerna. Därför är tillgängligheten något som kan sätta stopp för fantasins gränser för det blivande brudparet.

wedding bouquet

En bröllopsbukett går både att sätta ihop på egen hand eller att beställa hos en florist. Eftersom det kan vara mycket jobb att göra buketten väljer många att anlita professionella händer som ser till att buketten blir precis så bra som den kan bli. Nackdelen är förstås att det blir en betydligt högre prislapp på det. Det är inte ovanligt att en bröllopsbukett går på över 1 000 kr – och det finns exempel på betydligt mer än så. Om du har någorlunda gröna fingrar går det att göra själv och det kan vara en fin touch på bröllopet att ha egenodlade eller egenplockade blommor i bröllopsbuketten.

Den viktigaste aspekten för många när det kommer till bröllopsbuketter är att färgerna matchar med övriga detaljer. Det gäller kanske framför allt brudens klänning som brukar vara en huvudattraktion under bröllopet. Även smink och hår kan vara sådant som behöver passa in med bukettens utformning. Om du vill ha starka färger i buketten kan det vara väl värt att tänka efter en extra gång för att slippa obehagliga överraskningar på bröllopsdagen.