En känd dikt börjar med orden ”Rosor är röda, violer är blå” men rosor behöver inte alls vara röda. En Ros kan lika väl vara rosa, gul, vita, orange, olika toner av lila, laxfärgade, persikofärgade, krämfärgade eller gröna. De växa ur marken, växa på buskar eller klättra på dessa och finns i flera olika sorter. Det finns både vilda och förädlade rossorter och rosen är starkt kopplad till kärleken och bröllop, inte minst den röda rosen. Vita eller röda rosor är också en vanlig begravningsblomma men även rosa rosor förekommer i detta sammanhang.

Beskärning av rosor

RoseEssentialOilAtt beskära blommor är en konst i sig. Många är de som odlar rosor hemma i trädgården och bär på frågor som rör beskärning av rosor. Tidpunkten då rosorna ska beskäras är viktig och det kan vara svårt att veta när det ska ske. Beskärs rosorna för tidigt kan det ge upphov till frostskador om nätterna blir kallare igen. Beskär man istället dem för sent går man miste om att kunna utnyttja den kraft som rosen lagt på de grenar man kapar. Det är också viktigt att snittet är slätt och rent. Sekatören ska vara vass och rengjord så rosens gren klipps av istället för att krossas. När grenen är vit inuti slutar man kapa. Är den brun är den död på det stället och då beskär man den ytterligare. Ett aningen snett snitt som lutar bort från knoppen låter vattnet rinna av och förebygger svampinfestation. Se till att inte skada knoppen men klipp bort längre tappar som sitter ovanför snittet.

Det flytande guldet

Rosor är inte bara vackra och luktar gott utan används också i parfymer. Baksidan med detta är att framför allt som är fattiga plockar rosor för exklusiva och dyra parfymer. Bulgarien är ett av länderna som detta sker i. Landet är det fattigaste i EU och har en BNP som motsvarar en tredjedel av Sveriges. Även äldre kvinnor ägnar sig här på ålderns höst åt att fortsatt jobba eftersom pensionen inte går att leva på. I ungefär två veckor under maj månad tar de semester från sina ordinarie jobb för att plocka rosenblad. Motsvarande en knapp femma i lön får en per kilo får de som plockar rosenblad. Det är rosenoljan man vill åt och den utvinns genom kemiska processer i cisterner på stora anläggningar. De som arbetar med att plocka rosenblad betraktar rosenoljan som ett flytande guld. Det företag som tar fram rosenoljan säljer den vidare till världsledande parfymbolag för mellan 120000 och 130000 svenska kronor.