Myrten är kärlekens växt. Under den förkristna tiden så var den kärleksgudinnornas växt. Romarnas Venus och grekernas Afrodite symboliserade myrten. Det finns väldigt många olika arter av växten, så den kan ha varierande färger och dofter. Inte ens bladen ser lika ut mellan de olika underarterna. Generellt sett är kronbladen vita eller svagt rosa, och bladen små och buskliknande. Myrten växer inte i den svenska naturen men har ändå en lång historia i landet. Under 1700-talet kom seden att använda myrten i brudkronor och detta ledde till att växten blev vanligt förekommande på 1800-talet när det blev populärt med krukväxter i hemmet.
En växt med kungliga traditioner
Det är inte för inte som myrten kallas för brudmyrten. Myrten bär kungafamiljen vid sina bröllop och blommorna visas tillsammans med brudklänningarna som du kan se på slottet under den pågående utställningen. Traditionen började 1935 när den svenska prinsessan Ingrid gifte sig med den danske kronprinsen. Det var den engelska prinsessan Margareta som medfört myrten från England och planterat den vid Sofieros slott. Busken lever än i dag, fast numera är den flyttad till Ulriksdals slott. Ända sedan Ingrid gifte sig har alla kungliga brudar i Danmark och Sverige burit blommor från Margaretas importerade myrtenbuske. Några har valt att ha blommorna i håret och några i brudbuketten men de finns alltid representerade på bröllopen.
Odla myrten i kruka
Myrten växer vilt kring medelhavet och trivs bäst i medelhavsklimat. Fast genom sitt dekorativa utseende och väldoftande blad är det även en populär krukväxt runt om i världen. Myrten odlas även kommersiellt för dess eteriska oljor. I kruka ska växten stå ljust men den måste skyddas vid stark sol. Den ska vattnas ofta och får inte torka ut. Det är en flerårig växt som du bör beskära på våren. Genom att klippa växten kan du även forma den efter önskemål. Myrten är en ätlig växt och du kan använda såväl blad och grenar som bär i din matlagning. Den lämpar sig särskilt bra till kötträtter.