Varifrån kommer hyacinten? Den grekiske guden Apollon var förälskad i Hyakinthus men Zefyros – västanvinden – blev svartsjuk och den diskus som Apollon och Hyakinthus kastade till varandra styrde Zefyros med sin vindpust mot Hyakinthus huvud. Hyakinthus dog och ur hans blod växte en hyacint upp. Detta säger den grekiska mytologin. Sanningen säger att blomman härstammar från Medelhavets östra del, Turkiet och Syrien. Här i Sverige är hyacinten en av de populäraste julblommorna och varje år i december säljs det runt 10 miljoner av den. I övriga Europa klassas hyacinten som en vårblomma.
Gör egna julgrupper
För många är hyacinter till julen ett måste. De ingår ofta i olika julgrupper tillsammans mossa, andra blommor och juldekorationer. Med hyacinter kan du göra fina blomsterarrangemang själv också om du inte vill köpa färdiga. Om du letar i gömmorna hemma har du säkert någon kruka som kan bli som ny med lite vit färg. Fyll med jord och plantera en vit hyacint, täck jorden med vit eller grön mossa och dekorera sedan med kottar som du har sprayat lite vitt glitter på. Detta var ett exempel på ett enkelt och stilrent arrangemang. Självklart kan du göra dem med lite mer färg. Använd fantasin och släpp loss kreativiteten inom dig. Det är riktigt kul att göra egna julgrupper.
Lite praktiska tips
Du kan också ha hyacinter i så kallade hyacintglas. Då tar du bort all jord på dem, sköljer av dem och sätter löken i vasen som har fyllts med vatten precis så att rötterna når vattnet. När du hanterar löken ska du vara rädd om rötterna för att inte skada dem. Hyacinternas blomningstid är inte speciellt lång, men i ett arrangemang kan du lätt byta ut blomman till en ny när den vissnar. Du kan spara lökarna efter julen. Då klipper du bort blomstängeln och låter bladen vissna ner. Sluta vattna och förvara dem mörkt och torrt. På våren kan du sedan plantera ut lökarna i trädgården.