Visste du att Majblomman är den största organisationen i Sverige för barnhjälp? Den konstgjorda, lilla blomman som sätts som en brosch på kläderna säljs ofta av elever från olika skolklasser eller barn från scoutföreningar, där alla intäkter går till att försöka hjälpa och stödja barn som har det svårt i livet.
Majblomman skapades av Beda Hallberg år 1907, i syfte att motverka stigmatiseringen som fanns inom fattigvården under denna tid, samt att bidra till hjälp för människor som insjuknat i dödlig tuberkulos.

Försäljningen startade i samband med att man grundade Förstamajblommans Riksförbund i Göteborg. Bedas vision var att hjälpa alla människor, och då främst barn och ungdomar, som hade det riktigt svårt i dåtidens samhälle. Idag finns blomman i olika versioner över nästan hela Europa, samt i USA och Indien.

beda_hallbergDagens Majblomma

Idag jobbar Majblomman för att förbättra alla svenska barns villkor i samhället. Intäkterna från försäljningen går till att stödja aktuella forskningsprojekt, förmedla bidrag samt till att sprida informationen om hjälporganisationen. Bidragen delas ut till barn och ungdomar under 18 år som exempelvis har svårt att köpa kläder, glasögon eller skolmaterial.

Det är lätt att ansöka om och att sälja majblommor och även då en stor del av insamlingen går till barn i behov av ekonomiskt stöd så går även en del tillbaka till skolklassen eller föreningen. Dessa pengar kan man sedan använda för att exempelvis åka på en klassresa eller hitta på något annat roligt tillsammans! På så sätt lär sig barnen att det är givande att hjälpa andra.

Att stödja Majblomman

Som privatperson kan man stödja Majblomman genom att köpa de små pins eller broscher som finns till försäljning. Intäkterna går alltid till barnen. Man kan också göra donationer till organisationen, eller hjälpa till att sprida information om den. Försäljningen år 2017 startar i april, lagom till påsk. Så se till att du stödjer Majblomman på ett eller annat sätt, gå sen in på matklubben och hitta några trevliga recept, och innan du vet ordet av kan du sitta och mumsa på härlig påskmat med en god gärning på västen!