gör ett besök i den botaniska trädgården i Göteborg oavsett om du bor eller bara besöker staden. Detta är en oas mitt i storstaden där man finner ett lugn som ingen annanstans i staden, samtidigt som man kan titta på väl utvalda och vackra växter. Botaniska trädgården i Göteborg har alltid varit en samlingsplats för den som vill uppleva växter från hela världen. Det är fritt inträde till trädgården och har alltid varit fritt, vill man dock besöka något av växthusen kostar det en liten summa som går till att köpa in nya växter.
Historien bakom Botaniska trädgården
Platsen där man anlade trädgården tillhör området Änggården som har sina rötter i 1600-talet. Detta var en herrgårdsmark som under 1700-talet styckades upp och som ytterligare 100 år senare kom in i familjen Gréens ägo. Det var först i slutet på 1800-talet som Göteborgs stad köpte Änggården och det dröjde till 1904 innan man började införliva området med staden. Från början var det tänkt att enbart bli bostadsområden, men 1915 valde man att ändra på planen för ett ge plats åt Botaniska trädgården. Arbetet på naturparken började 1916 och blev sedan färdig 1919 då man öppnade parken för allmänheten den 2 maj. Kulturområdena runt omkring invigdes sedan 1923 då man hade en stor jubileumsutställning i Göteborg. bygg med billig plywood var ett koncept man började med på senare år för att förstärka området. Det var Carl Skottsberg som blev parkens första föreståndare och som stod för mycket av planeringen innan och under bygget.
Botaniskas gröna värld
Under 2016 påbörjade man på Botaniska tillsammans med Göteborgs stad, Liseberg, Gunnebo Slott och Trädgårdsföreningen ett samarbete vid namn Gothenburg Green World. Tanken bakom projektet är att man under hela året ska kunna ta del av olika gröna inrättningar i staden där alla parker jobbar efter samma tema. Botaniska som är den största parken, är den som har gått i ledningen när det gäller att skapa ett roligt program som utvecklas genom åren. Några av delarna i programmet är att få vandra tillsammans i det vilda, där man startar i Botaniska trädgården och sedan rör sig ut i Smithska dalen. För att friska upp sina svampkunskaper satsade man även på en utställning där ätbara svampar står i centrum. Där får man chansen att både känna, lukta och smaka på en rad olika svampar. Uppsala har också en botanisk trädgård, men detta ett samarbete har ännu inte nått hela vägen upp dit.