Det finns inget finare än när våren kommer och det blommar i trädgårdarna och längs vägarna. blommor kan vara avkopplande för både kropp och sinne. Vissa blommor är extra trevliga att ha hemma i trädgården – blommor som doftar ljuvligt och dessutom starkt. Lavendel, magnolia, syren och hägg är några exempel på blommor vars doft gärna lägger sig som en förförisk dimma över trädgården. Guldazalean och buskpionen får inte heller glömmas bort. Vissa av dessa blommor sitter på buskar, andra kan odlas direkt i rabatten. Varför inte blanda några sorter och skapa ett doftparadis som står sig hela sommaren?

Säg det med blommor

köp en nyckelring med blomstertryck och låt din älskade veta dina känslor. Blommor har alltid varit en del av vårt uttryckssätt, från blomsterbuketternas mening till blomsterkransarna vi bär runt huvudet på midsommar. Det är något speciellt med de sköra och vackra blommorna som ger oss så mycket skönhet under den korta perioden de står i blom. Genom att välja blommor för trädgården som doftar ljuvligt låter du fler sinnen än bara synen ta del av all den prakt vi är omgivna av. En kaffepaus vid ett bord intill en blommande syrenbuske är det få som glömmer, mycket tack vare den ljuvliga doften som sprider sig över kaffekalaset. Du kan även dra nytta av väldoftande blommor till annat. Lavendel är en lättodlad växt som länge har använts till doftpåsar. Påsarna har länge använts för att parfymera klädkammaren och hålla borta klädmalen. Många som har sömn- eller orosproblem uppskattar även att lägga en sådan påse under kudden eftersom lavendel har en lugnande verkan.blommor-som-doftar-riktigt-gott-2

En variant av Lavendel är en krypande sort som snabbt täcker ett stort område. En del väljer att delar av gräsmattan ska vara täckt av just denna lavendelsort istället för med gräs. Det doftar givetvis ljuvligt med så pass många blommor och de är dessutom tramptåliga och lättskötta. Timjan är en annan väldoftande planta som kan växa på ett liknande sätt. När du ska planera din framtida trädgård är det vissa saker du bör tänka på. För det första är det blomningstider och för det andra är det vilka växter som passar till ditt område. tips på blommor för en väldoftande trädgård kan vara bra att till sig för att hitta rätt. En del blommor trivs bara i en viss sorts jordmån och en del överlever bara i en växtzon. Tänk även på hur mycket vatten växterna kräver. Om du bor i ett område där det blir torrt under somrarna, t.e.x. på Öland eller Gotland, är det bäst att välja tåliga växter.