Blommor finns förstås tillgängliga hos florister och i vanliga affärer året runt, men precis som att frukt och grönsaker har sina bästa säsonger när de skördas i vår del av världen har också blommor sina speciella tider. Dessutom finns det kulturella konnotationer som gör att vissa blommor tycks passa bättre än andra under olika delar av året. Med hjälp av en guide kan du lätt sätta dig in i huruvida tulpaner passar bäst på våren eller hösten och vilka blommor som du egentligen bör välja till buketten på julbordet.

För många är blommornas högtidsstund våren och det finns flera skäl till det. Den mest framträdande anledningen är att det är då som vårt kalla Sverige börjar grönska igen efter en kall och grå – eller vit – vinter och blommorna blir en trevlig ljusklick på vårkanten. Om du ger dig ut i naturen under vårmånaderna kan du hitta vackra blommor som vitsippor växa vilt. Hos en florist är utbudet ännu större och många väljer vårblommor efter färgerna. Ljusa nyanser brukar vara mest populära med exempelvis orkidéer och liljor som extra populära val. Under påskhögtiden är påskliljorna ett givet alternativ i hemmet.

Bouquet of roses

Även sommaren är en bra tid för blommorna när de används till mycket. Midsommarnatten är det tradition att inte bara ha en blomsort under kudden utan hela sju stycken. Att kombinera sin egen midsommarbukett med olika blommor är en rolig aktivitet där färgharmoni och blomkunskap spelar in. Ofta är det färgstarka blommor som valet faller på under sommaren.

För blomälskare är det kanske våren och sommaren som är högsäsong, men det innebär inte att hösten behöver vara fri från blominslag. Istället går det att matcha årstiden genom att använda de färger som är mest förknippade med hösten: mörkgult, brunt och andra varma färger brukar vara de som återkommer flitigast. Under vintern – och framför allt julen – är istället rött den absolut vanligaste färgen. Den kan vara ett utmärkt julpynt som också doftar gott i stugvärmen. Om du vill testa på något nytt är guld och silver populära val som passar bra in med de andra färgerna under juletid och ser till att du får en färgklick mitt i vintern.